Hazánkban az autók műszaki vizsgálatánál szigorú előírások vonatkoznak a gépjárművek szélvédőjére és más üvegelemeire is. A szélvédőnek sérülésmentesnek kell lennie, mivel ez alapvető fontosságú a vezetési biztonság szempontjából.

A műszaki vizsga előírásai:

A Magyarországon regisztrált gépjárműveknek időszakosan, 2 évente műszaki vizsgán kell átesniük, mely során a gépjármű szélvédőjének és más üvegelemeinek meg kell felelniük a következő feltételeknek:

  • A szélvédő nem lehet repedt vagy nagyobb mértékben sérült.
  • A repedéseknek és üvegtöréseknek bizonyos méretkorlátoknak kell megfelelniük, és nem terjedhetnek az üveg látómezőjébe.
  • Az autó szélvédőjén nem lehetnek olyan zavaró feliratok, matricák vagy egyéb bevonatok, amelyek rontják a kilátást.

Ha a szélvédő nem felel meg a fenti előírásoknak, a gépjármű nem fog átmenni a műszaki vizsgán az autó tulajdonosa pedig köteles lesz a szükséges javításokat elvégezni és újra vizsgáztatni az autót.

Rendőri ellenőrzés esetén:

Amennyiben egy rendőr igazoltatáskor észreveszi, hogy egy gépjármű szélvédője sérült, és ez a sérülés a kilátást vagy az autó vezetésének biztonságát veszélyezteti, a rendőr megtilthatja az autó további használatát, akár helyben kivonhatja a forgalomból, a tulajdonosnak pedig gondoskodnia kell a szélvédő cseréjéről és újra kell vizsgáztatnia az autóját.

Fontos megjegyezni, hogy az autók szélvédője kritikus biztonsági elem, és az épségének fenntartása kiemelkedő fontosságú az utasok és a járművezető védelme érdekében is. Ha észrevesz bármilyen sérülést vagy repedést a szélvédőn, azonnal forduljon hozzánk és szükség szerint javíttassa vagy cseréltesse ki az üveget a megfelelő működés és a vezetési biztonság érdekében!