Az autók szélvédője nemcsak a szél vagy az időjárás ellen védelmez, hanem számos biztonsági szerepet is betölt.

A szélvédő fontos része az autó passzív biztonsági rendszerének, vagyis többféleképpen is védi az utasokat baleset esetén.

A szélvédő része a jármű szerkezetének és részt vesz a merevítésben. Balesetkor az autó vázszerkezetéhez rögzített szélvédő segít fenntartani a jármű stabilitását és a karosszéria merevségét. Ez fontos szerepet játszik a felborulásokkal, oldalirányú ütközésekkel és egyéb balesetekkel szembeni ellenállásban.

A modern autók biztonsági rendszerei közé tartozik a vezető- és utasoldali légzsák, amelyek funkciójuk ellátásához is elengedhetetlen a szélvédő szerepe. Baleset esetén a légzsákok az üveg felé nyílnak, majd felfújódnak, hogy megvédjék az utasokat a súlyos sérülésektől. A szélvédő teherbíró képessége és az, hogy az ütközés során egyben maradjon elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelően támogassa a légzsákok működését, ezzel biztosítva az utasok épségét.

Az autók szélvédője un. laminált üvegből készül, amely azt jelenti, hogy két ívelt üveglapból, középen pedig egy laminált műanyag rétegből áll. Ez a rétegzés biztosítja azt, hogy ütközés során a szélvédő ne “robbanjon” apró darabokra.

 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy egy jó szélvédő életet menthet baleset esetén, nem érdemes mindig csak a legolcsóbb megoldást keresni, amennyiben cserére kerül a sor. Jó hír a szélvédőcsere előtt állóknak, hogy mi itt a GABOGLAS-nál 5 féle gyártóval állunk kapcsolatban, hogy mind árban, mind minőségben megtalálja az Önnek legmegfelelőbb autóüveget.