A téli reggelek gyakran kihívást jelentenek az autósoknak, különösen akkor, ha a hideg időjárás miatt az autó ablakai lefagynak. Az ablakok jégtelenítése pedig fontos, hogy tisztán láss és biztonságosan tudj közlekedni. Természetesen ez rém bosszantó és időigényes tud lenni különösen, ha amúgy is késésben vagy, azonban a helytelen módszerek alkalmazása kárt okozhat a szélvédőn. Ebben a cikkünkben megvizsgáljuk, mik a leghatékonyabb módszerek, és mik azok a dolgok, amiket érdemes elkerülni.

1. A megfelelő felszereltség:

Az első lépés a megfelelő felszerelés biztosítása. Használhatsz speciális jégoldó vagy ablaktisztító folyadékot. Nem árt, ha beszerzel egy jó minőségű jégkaparót, valamint mikroszálas kendőt a belső üvegfelületekhez és jól fog jönni egy jó állapotú ablaktörlő lapát is.

2. Soha ne használj forró vizet:

A hideg szélvédőre forró vizet önteni azonnal károsíthatja azt, mivel a hőkülönbség repedéseket okozhat. A hideg szélvédővel érdemes óvatosnak lenni és hagyni, hogy fokozatosan melegedjen fel. Ha valahol van egy kis kavicsfelverődésed a szélvédőn a forró víztől borítékolhatóan végig fog repedni.

3. Kerüld az éles tárgyakat:

Ha nincs beszerezve jégkaparó, hajlamos az ember bármilyen célszerszámot előkapni a jégvakaráshoz, ez azonban nem mindig jó ötlet. Egy használaton kívüli plasztik kártya még megteszi, de az éles tárgyakat, például késeket, bármilyen fém kaparót jobb elkerülni. Ezek könnyen karcolásokhoz és repedésekhez vezethetnek és még balesetveszélyes is.

4. Csak finoman, avagy többet ésszel, mint erővel:

Ne nyomj túl erősen a jégkaparóval. Gyengéden és egyenletes mozdulatokkal dolgozz, hogy elkerüld a szélvédő sérüléseit. Ha valami nehezen jön le, pihenj egy kicsit, hagyva, hogy a fagy lassan oldódjon egy kicsit a járó motor mellett.

5. Használj szélvédő takarót vagy kartonpapírt:

Ha tudod előre, hogy másnap reggelre fagy várható és szeretnéd elkerülni a jégvakarást, akkor az autó szélvédőjére tehetsz szélvédőtakarót vagy ennek hiányában kartonpapírt.

6. Ha megteheted:

Válassz olyan autót, amiben található szélvédőmelegítő és állófűtés.

Mindenesetre, ha már tél és nem vagy olyan szerencsés, hogy garázsba éjszakázzon az autód a nagy kapkodás elkerülésére a legjobb, ha bekalkulálod az indulási idődbe a 10-15 perc jégvakarást is. Tedd ezt nagy óvatosság és így hosszú távon megőrziheted  autód szélvédőjének állapotát, miközben biztosítod a biztonságos vezetéshez szükséges zavartalan kilátást.

Lépj velünk kapcsolatba: