Az ősz beköszöntével gyönyörű színekben pompázó falevelek és hűvös reggelek váltják egymást, de az autósok számára egyidejűleg számos kihívást is hoznak az utakra. Az alacsonyabb hőmérséklet, a párásság és az egyre korábbi sötétedés számos olyan tényezőt von maga után, amelyek hatással vannak a látási viszonyokra és a közlekedésbiztonságra. Ebben a cikkben megvizsgáljuk ezeket a kihívásokat, és rámutatunk arra, miért fontos a figyelem és a megfelelő előkészületek ősszel.

1. Párásodó ablakok:

Az alacsonyabb hőmérséklet és a magas páratartalom az  ablakok párásodásához vezet, mely zavarja a kilátást. Rendkívül fontos, hogy sose indulj el addig, amíg nem párátlanítottad a szélvédődet! Párásodás ellen használhatsz páramentesítő szereket, de a leghatékonyabb, ha az autófűtés mellé bekapcsolod a klímát is, már ha van persze. Ha egyik sem segít, akkor nézesd meg és szükség esetén cseréltess pollenszürőt, mert valószínűleg vizes, melynek okát szintén érdemes kideríteni.

A legtutibb módszer azonban a “mechanikus” törlés, de hasznájl megfelelő törlőkendőt ehhez, hogy ne maradjon utána csíkos foltos a szélvédő, mert az is rontani fogja a kilátást és a biztonságos vezetést.

2. Lehulló levelek a szélvédőn:

Az őszi szezon a lehulló levelek időszaka, és ezek könnyen eltakarhatják a szélvédőt, csökkentve a látótávolságot. Az autó szélvédője mindig legyen teljesen tiszta és levéltelen indulás előtt. A nedves leveleket nem fogja lefújni a menetszél, és a szélvédő lapáttal csak szétkenni fogod, ami sem alapátnak, sem a szélvédőnek, sem a zavartalan kilátásnak nem tesz jót.

3. Alacsony szögű napállás:

Az alacsony szögű  napállás jelentős kihívást jelent a vezetőknek, különösen a reggeli és esti órákban. A nap sugarai közvetlenül az autó szélvédőjére vetülhetnek, fokozva a vakító hatást. Különösen fontos, hogy a tiszta, sérülésmentes szélvédővel közlekedj. A karcos vagy repedt szélvédők még inkább rontja a láthatóságot, és balesetveszélyt okozhatnak.

4. Nedves levelek az utakon

A színpompás őszi levelek csúszós felületet teremthetnek az utakon, különösen esős időjárás esetén. Az utakra lehulló nedves levelek, főleg az autók által összenyomott területeken, csúszós felületet hoznak létre, és könnyen takarhatják el az esetleges úthibákat. Óvatosan vezess, és tarts megfelelő követési távolságot.

5. Az előreláthatatlan időjárási körülmények:

Az ősz amúgy is változékony időjárási viszonyokat hozhat.

Mindig készülj fel az időjárás változásaira, és győződj meg róla, hogy autód felszerelése, állapota megfelel az aktuális körülményeknek. Rendszeresen ellenőrizd járműved állapotát, tartsd  tisztán az ablakokat, szélvédőt és vezess óvatosan. Amennyiben pedog nagyon karcos, repedt a szélvédőd, akkor keress fel bennünket!

 Az őszi utakon a biztonság mindennél fontosabb!