Az autók szélvédője évszakoktól függetlenül ki van téve az utakon található kavicsok okozta károknak.  A kavicsfelverődés okozta sérülések azonban nem csupán esztétikai problémákat jelentenek. Különösen télen, amikor az időjárás amúgy is extra kihívásokat állít az autókkal szemben, a sérült szélvédő sok veszélyforrást hordoz magában. 

Mostani cikkünkben azt szeretnénk végivenni, hogy miért fontos azonnal foglalkozni a kavicsfelverődés okozta sérülésekkel és milyen veszélyekkel járhat ha figyelmen kívül hagyod.

  1. Csökkentett kilátás:

A kavicsfelverődésből eredő sérülések, repedések, különösen, ha szemmagasságban éktelenkedik a szélvédőn, jelentősen csökkenthetik a szélvédő átláthatóságát, az alacson napállás miatt még jobban megtörheti a napfényt, mely teljesen “elvakíthat”.

 Télen, amikor a hó, jég és síkos utak napi kihívások elé állítanak, a jó látási viszonyok létfontosságúak. 

  1. Jégképződés és tovább repedés:

A kavicsfelverődés okozta sérülések olyan mikrorésekhez vezethetnek, amelyek befogadják a vizet. Télen, amikor a hőmérséklet ingadozik, ez a víz könnyen befagyhat, ami további károkat okozhat a szélvédőben. A fagyás hatására a repedések mérete növekedhet, és akár a szélvédő szétválásához is vezethet.

  1. Strukturális integritás romlása:

A kavicsfelverődés okozta sérülések – különösen ha nem kezelik őket időben – hosszú távon károsíthatják a szélvédő strukturális integritását. A szélvédő a jármű egyik fontos biztonsági eleme, és ha sérült, az csökkentheti annak képességét, hogy biztosítani tudja az ütközések során szükséges merevítést. 

  1. Intezívebb igénybevétel:

Télen a hideg, fagyos időjárás következtében a külső és a fűtött belső hőmérséklet között esetenként 30-40 fokos is lehet a hőmérséklet különbség, mely fokozott feszültséget gerjeszt a szélvédőn. A sérülések mentén e feszültség következtében a kavicsfelverődésből komoly repedések lehetnek, így ami javítással kezelhető lett volna a repedés után már biztos cserés lesz.  

Mit tehetsz?

Azonnali javítás vagy csere!

 Ha észlelsz kavicsfelverődés okozta sérüléseket, azonnal foglalkozz velük. Hozd be hozzánk és rövid határidővel orvosoljuk a problémát.